TÜBİTAK

 

Üniversite-Sanayi işbirliğinin gelişmesine katkı sağlamak ve teknolojinin ticarileşme sürecini desteklemek amacıyla takip edilmesi gereken destek programları ve linkleri aşağıda verilmiştir. 

1505 - Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı

1505 destek programı, üniversite/kamu araştırma merkez ve enstitülerindeki bilgi birikiminin ve teknolojinin, Türkiye’de yerleşik ve  proje sonuçlarını  Türkiye’de  uygulamayı  taahhüt  eden  kuruluşların  ihtiyaçları  doğrultusunda,  ürüne  ya  da sürece dönüştürülerek sanayiye aktarılması yoluyla ticarileştirilmesine katkı sağlamayı amaçlamaktadır. 

1501 - TÜBİTAK Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı

1501 destek programının amacı; sanayi kuruluşlarının Ar-Ge Projelerine %60’a varan oranlarda hibe şeklinde destek sağlamaktır.

1507 - TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı

1507 destek programıyla, KOBİ’lerin, teknoloji ve yenilik kapasitelerinin geliştirilerek daha rekabetçi olmaları, sistematik proje yapabilmeleri, katma değeri yüksek ürün geliştirebilmeleri, kurumsal araştırma teknoloji geliştirme kültürüne sahip olmaları, ulusal ve uluslararası destek programlarında daha etkin yer almaları hedeflenmektedir.

1512 - Girişimcilik Aşamalı Destek Programı

1512 destek programı; girişimcilerin, teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini, katma değer ve nitelikli istihdam yaratma potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürebilmeleri için, fikir aşamasından pazara kadar olan faaliyetlerinin desteklenmesini, böylece nitelikli girişimciliğin özendirilmesini ve uluslararası rekabet gücü olan, yenilikçi, teknoloji düzeyi yüksek ürün ve hizmetleri geliştirebilen başlangıç firmalarının oluşturulmasını amaçlamaktadır.

1514 - Girişim Sermayesi Destekleme Programı (GİSDEP)

1514 destek programı, ülke ekonomisine katma değer sağlayabilecek nitelikte yenilikçi, ürün, süreç, bilgi ve teknoloji geliştirme ve üretme potansiyeli bulunan KOBİ ölçeğindeki şirketlerin çekirdek veya başlangıç aşamalarındaki finansman ihtiyaçlarının, girişim sermayesi fonları aracılığıyla karşılanmasını amaçlamaktadır.

1602 - TÜBİTAK Patent Destek Programı

Bu program kapsamında; Türk Patent Enstitüsüne (TPE), Dünya Fikri Haklar Örgütüne (WIPO), Avrupa Patent Ofisine (EPO), Japonya Patent Ofisine (JPO), Amerika Birleşik Devletler Patent ve Marka Ofisine (USPTO) yapılacak olan patent başvuruları desteklenmektedir.